Σχολή χορού & μπαλέτου Penny Dance School

Αθηνάς και Μαλαγαρδή 51
181 20 Κορυδαλλός

Τηλέφωνο 210 49.75.003

%70%65%6E%6E%79%64%61%6E%63%65%73%63%68%6F%6F%6C%40%79%61%68%6F%6F%2E%67%72

    sadfa

Στην αρχή

Κλασικό Μπαλέτο


Το μπαλέτο πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αιώνα στην Ιταλία, εξελίχθηκε όμως στη σκηνική του μορφή στην Γαλλία και τη Ρωσία. Έχει δική του ορολογία, ιδιαίτερα υψηλή τεχνική και θεωρείται το ανώτερο είδος χορού. Συνοδεύεται από κλασική μουσική καθώς και ρεπερτόριο που έχει γραφτεί από καταξιωμένους κλασικούς μουσικούς συνθέτες αποκλειστικά για έργα μπαλέτου.  Συγκαταλέγεται στης πιο υψηλόβαθμες τέχνες κι απαιτεί πολυετή εξάσκηση για να φτάσει κάποιος σε επαγγελματικό επίπεδο. Το μπαλέτο έχει εξελιχθεί κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τη Γαλλική και τη Ρώσικη σχολή, αλλά και τη σχολή Balanchine της Νέας Υόρκης και τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Στη σχολή μας διδάσκονται τα συστήματα R.A.D (Royal Academy of Dance) και Vaganova,  με τη δυνατότητα εξετάσεων και απόκτησης τίτλων σπουδών διεθνώς αναγνωρισμένων.


Το Σύστημα της R.A.D 

Royal Academy of Dance
Royal Academy of Dance

Η Royal Academy of Dance (RAD) ιδρύθηκε για να προωθεί τη γνώση, κατανόηση και πρακτική του χορού διεθνώς. Είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς χορού και ειδικεύεται στον κλασικό χορό. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1920 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει πλήρως επιστημονικά μελετημένα και τεκμηριωμένα προγράμματα σπουδών για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες, αγόρια και κορίτσια μέχρι τους επαγγελματίες χορευτές. Σήμερα η Ακαδημία είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και εξεταστικό σώμα κλασικού μπαλέτου του κόσμου.

Τα προγράμματα μαθημάτων της RAD αφορούν σε ερασιτεχνική κι επαγγελματική εκπαίδευση και η μέθοδος της είναι κατάλληλη για τον ερασιτέχνη χορευτή αλλά προσφέρει και μια εξαιρετική βάση για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουνε μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Η RAD που λειτουργεί σε 79 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς χορού με πάνω από 13.000 μέλη. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι αναγνωρίσιμη ως το Αγγλικό Σύστημα χορού, η οποία έχει ιδιαιτέρως αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις. Η επιμονή στην λεπτομέρεια και η σταθερή πρόοδος από τάξη σε τάξη είναι τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας του αγγλικού συστήματος RAD.

Πρόγραμμα σπουδών της RAD

Τα μικρά παιδιά αρχίζουν τις σπουδές τους με τα Προσχολικά προγράμματα, Pre-Primary και Primary in Dance, όπου αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες κίνησης, γνώσης μουσικής, ερμηνείας και δημιουργικότητας. Τα μαθήματα ακολουθούν θέματα με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, τη συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση και προετοιμάζουν τους μαθητές για την είσοδο στα Graded επίπεδα. Τα Graded επίπεδα παρέχουν μια ευρεία πρακτική εκπαίδευση στο χορό με σκοπό την ανάπτυξη τεχνικής, έκφρασης και μουσικότητας. Ενσωματώνουν μπαλέτο, ελεύθερη κίνηση και το χορό κάρακτερ. Τα Vocational Graded επίπεδα προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση αναπτύσσοντας την τεχνική, μουσικότητα κι ερμηνεία και εισάγει την τεχνική των pointes για τις μαθήτριες. Προετοιμάζουν τους μαθητές για μια καριέρα χορού (χορεύτρια και δασκάλα). Το Solo Seal Award είναι η υψηλότερη βαθμίδα των Vocational Graded επιπέδων. Η RAD επίσης προσφέρει ένα ευρύ πρόγραμμα σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα δασκάλου είτε φοιτώντας στην RAD στο Λονδίνο, είτε ακολουθώντας μαθήματα στις εξουσιοδοτημένες σχολές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Υπάρχει πρόγραμμα για απόκτηση ενός πρώτου διπλώματος διδασκαλίας αλλά και προγράμματα μέχρι και για μεταπτυχιακά διπλώματα.

Στόχοι του συστήματος RAD

Πρωταρχικός στόχος του συστήματος της Ακαδημίας είναι η γνωριμία του παιδιού με τον μαγευτικό κόσμο του χορού επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την άρτια διάπλαση του σώματος του. Η Ακαδημία θεωρεί ότι η επαγγελματική εκπαίδευση παιδιών σε κλασικό μπαλέτο είναι ζωτικής σημασίας. Τα προγράμματα της Ακαδημίας έχουν δημιουργηθεί με πολύ προσοχή ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να προοδεύουν στην εκπαίδευση τους σε σχεδιασμένα στάδια, ζητώντας από τα σώματα μικρών παιδιών μόνο αυτά που μπορούν να καταφέρουν. Το στοιχείο αυτό σχεδιασμού των προγραμμάτων έχει στόχο να προστατεύει το νεαρό κορμί διότι κατά το νεανικό κι εφηβικό στάδιο το παιδικό κορμί είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε τραυματισμούς και διαφόρων ειδών σωματικές κακώσεις στις περιπτώσεις που δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας επιτυγχάνει ακριβώς αυτόν το στόχο μέσα από τον εξαιρετικό σχεδιασμό των προγραμμάτων της. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι διπλωματούχοι καθηγητές έχουν απαραίτητα εξεταστεί και στην ανατομία, μάθημα απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους. Η Βασιλική Ακαδημία Χορού είναι μια Διεθνής Οργάνωση πρωτοπόρα και καταξιωμένη στην ερασιτεχνική κι επαγγελματική εκπαίδευση χορού, και για το λόγο αυτό προσφέρει σιγουριά κι ενθάρρυνση σε παιδιά, γονείς και δασκάλους σε όλο τον κόσμο. Για όλους τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να χορεύουν ή να διδάσκουν επαγγελματικά, ή απλά να χορεύουν επειδή τους αρέσει, η Ακαδημία προσφέρει αναγνωρισμένη εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά και μια συναρπαστική πρόκληση με γνώση κι εκτίμηση για μια από τις μεγαλύτερες τέχνες.

Οι Εξετάσεις της RAD

Το σύστημα εξετάσεων της RAD είναι ειδικά προσαρμοσμένο σε διαφορετικές ηλικίες. Από την ηλικία των 5 ετών μπορούν τα παιδιά να εξεταστούν από εξειδικευμένους εξεταστές και να αποκτήσουν διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Χορευτές οι οποίοι έχουν περάσει τα ανώτερα επίπεδα εξετάσεων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ως δάσκαλοι χορού. Οι εξετάσεις της Ακαδημίας δεν είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές. Οι εξετάσεις αυτές απλώς θέτουν στόχους στα παιδιά, για τους οποίους πρέπει να δουλέψουν και προσφέρουν μια μεγάλη ικανοποίηση κι ανταμοιβή όταν τα παιδιά πετυχαίνουν. Για τους γονείς οι εξετάσεις είναι η ένδειξη προόδου του παιδιού τους και για τους καθηγητές η απόδειξη των ικανοτήτων τους. Τέλος, για την Ακαδημία είναι ο καλύτερος τρόπος για συνεχή βελτίωση στον τρόπο εκπαίδευσης του χορού σε όλο τον κόσμο. Τα επίπεδα των εξετάσεων είναι ανάλογα των επιπέδων των τμημάτων:

  • Για τις μικρότερες ηλικίες: Pre-Primary, Primary, Grade 1-5, Grade 6-8*
  • Για τις μεγαλύτερες ηλικίες: Intermediate Foundation. Intermediate, Advanced Foundation, Advanced 1, Advanced 2